Koňoinfo ze dvora

Nenašli jste co jste hledali? Zkuste Archiv.

Naše Koníčkova medovina je ryze přírodním nápojem. Vyrábí se přímo v areálu Koníčkova dvora kvasnou cestou, bez tzv. „dolihování“. Alkohol vzniká přeměnou – kvašením medového cukru (fruktózy). Takto vyráběný likér spadá do kategorie medového vína, kdy obsah alkoholu je do 15 %. Bude se vyrábět ve dvou podobách – jednak půjde o Medovinu přírodní, druhou verzí pak bude Medovina chmelová (dochucená chmelem, tzv. macerovaná). Doba kvašení představuje minimálně jeden rok, což z nápoje dělá opravdu výjimečný nápoj. Prozradíme, že část medoviny archivujeme a budeme ji nabízet až po 5 letech. Tato medovina se pak bude nabízet s přívlastkem Královská. Medovina je k dispozici v lahvi 0,5 l a tzv. plaskačce – 0,2 l. Koupit si ji můžete v Koníčkově dvoře, na rampě, v potravinách a samozřejmě v pivnici Ve dvoře. Rozvážet jej budeme spolu s pivem do našich hospod a restaurací v rámci pravidelných závozů. Podávat se může za studena, jako likér nebo jako horký nápoj, takže se vám nabízí alternativa k tradičnímu svařáku.

Mojmír Velký, sládek a majitel Pivovaru Koníček přebral ve čtvrtek 8. listopadu 2018 v sále pivovaru Garage Rock and Roller club v Ostravě pamětní diplom za 3. místo v prestižní anketě Pivovar roku s výstavem nad 10 tisíc hektolitrů. O radost se podělil se svými kolegy z pivovaru. Piva z tohoto pivovaru jsou na čepu v naší Pivnici Ve dvoře a je tak vidět, že máte styl... Letošní prestižní ceny Sdružení přátel piva byly uděleny (za přítomnosti médií a zástupců pivovarské branže) již po dvacáté osmé a od roku 2002 se vyhlašují vždy v jiném městě, kraji a na půdě jiného pivovaru. V Moravskoslezském kraji je to vůbec poprvé. Pivovar roku 2018 – konečné pořadí: 1. Rodinný pivovar Bernard, 2. Pivovar Rohozec a 3. Pivovar Koníček. Více informací o soutěži, pravidlech a celkových výsledcích i v dalších kategoriích, můžete najít zde: http://www.pratelepiva.cz/…/…/vysledky-cen-spp-pro-rok-2018/

V průběhu června začala v areálu Koníčkova dvora výroba našich vlastních sirupů. Balení je 0,7 nebo 5 litrů a udělat si můžete osvěžující nápoj v chuti lesní jahody, pomeranče, lesní směsi, coly, lesní jahody nebo maliny. V prodejně Koňotéka (na rampě) si můžete tyto sirupy koupit, v hospodě a cukrárně Ve Dvoře si pak můžete objednat osvěžující nápoj s vybranou příchutí u naší sympatické obsluhy.
 
Venkovní prostory Hospody a cukrárny Ve dvoře jsou sice trochu stísněné, ale skotačící a energií věčně nabité děti i přesto získaly pěkný dárek - průlezačku k "vyblbnutí". :) Ta je umístěná v bezpečnější části posezení, dále od silnice. Heslo měsíce: "Kdo si hraje, nezlobí!"

V jedné z budov areálu Koníčkova dvora se (po náročné celkové rekonstrukci zdevastovaných prostor) v průběhu června 2018 rozjela výroba piva v novém Minipivovárku Koňovárek. Ve Vojkovicích, v obci s necelými 700 obyvateli, se tak aktuálně vaří pivo ve dvou firmách a na dvou místech. V Koňovárku je nainstalována varna o objemu 300 litrů – původní z Minipivovaru Koníček. Součástí výrobních technologií je spilka s dvěma kvasnými káděmi o objemu 300 litrů. Ležácký sklem obsahuje 12 tanků o objemu celkem 300 litrů.

Prodej piva z tohoto minipivovaru se bude realizovat zatím jen v hospodě Ve dvoře a v prodejně potravin a řeznictví, a to v PET lahvích 1 l a skleněných 0,75 l. Cena za 12% ležák bude 75,- Kč, polotmavý 12% ležák za studena chmelený pak budeme prodávat za 80,- Kč. Do KEG sudů pak budou tato piva stáčena pouze na objednávku. 

Podle vyjádření sládka pivovaru Mojmíra Velkého se bude vařit pivo zatím 2 x týdně. Jednou to bude pro potřeby Koníčkova dvora, čili hospody Ve dvoře a prodejny potravin a řeznictví. „Budeme vařit polotmavou 12 % - chmelenou za studena, klasickou 12 % světlou nebo polotmavou 15 %. Půjde sice o stabilní druhy, ale nebudou vždy (vzhledem k omezeným šaržím) k dostání. Jednou týdně bychom pak vařili na přání klientů. Koňovárek by pak měl ale hlavně sloužit k „vývoji“ nových pivních speciálů a různých experimentů,“ vysvětluje svůj záměr sládek. 

Prvním pivem na přání klienty je pak Primiční polotmavý ležák. Jde o speciál, který se uvařil a již „zraje v tancích“ u příležitosti svěcení místního duchovního na kněze. Pro klub včelařů obce Krásná to pak bude polotmavá 14 %, 11% světlý ležák (více chmelenější) si objednala parta sousedů a uvaří si tak Sousedské pivo. Vařit se zde bude i Hucul (pivo typu single hop) pro pivaře z Dobratic, který dostal tento krásný (třikrát chmelený jedním druhem chmele a třikrát rmutovaný) dárek ke svým 40. narozeninám od své milované manželky. „Chystáme se i na vaření piva typu IPA pro jednu z našich největších hospod – pro Černého kocoura ve Frýdku-Místku,“ dodává sládek. Více informací o možnosti uvaření si svého vlastního piva najdete zde: http://www.konickuv-dvur.cz/minipivovarek-konovarek

RYZÁK 11 % - filtr. světlý ležák

GROŠÁK 14% - polotmavý speciál

PONY PEJL 13% - světlá IPA


V PET  - Ryzák, Grošák, Vraník, Hatattitla, Bělouš, Višňák, Ryzler, Čmelák, Klusáček

Zimní-jarní Pivní menu [pdficon]

 

Panel

Právě na čepu

RYZÁK 11 % - filtr. světlý ležák

GROŠÁK 14% - polotmavý speciál

PONY PEJL 13% - světlá IPA


V PET  - Ryzák, Grošák, Vraník, Hatattitla, Bělouš, Višňák, Ryzler, Čmelák, Klusáček

Zimní-jarní Pivní menu [pdficon]